Ugrás a tartalomra

Mélységélesség


weisz

Recommended Posts

Hogyan állítsuk be a gépet, ha azt szeretnénk elérni, hogy a modell vagy a lefotózni kivánt tárgy éles, a háttér homályos legyen?

 

...ez egy érdekes téma... nos ...

ha ki akarunk emelni egy témát, tárgyat vagy modellt a háttértõl akkor a lehetõ legnagyobb méretû rekesznyílást kell kiválasztani. Ez paradox módon a rekeszválasztáskor a legkisebb értéket jelöli. tehát 2.8 rekesznél kisebb lesz a mélységélesség, tehát a háttér életlenebbnek tûnik, mint mondjuk 16-os értéknél. De a helyzet sajnos nem ilyen egyszerû. Ha a modell mögött egy téglafal van fél méterre, abból sokkal több fog élesen látszódni mintha a modell egy 3-4 méterre levõ fal elött áll. És hogy a helyzet ne legyen olyan egyszerû, ez függ attól is hogy gépünk mekkora érzékelõvel rendelkezik.

A kompakt gépek nagy része úgynevezett 2/3 méretû ccd-vel rendelkezik, és ilyen gépeknél ez az éles-életlen rész sokkal kevésbé érezhetõ, mint ha pl APS-C méretû a CCD. Ilyen mérettel rendelkeznek a mai tükörreflexes kamerák, illetve a jobb minõségû kompakt és un. bridge kamerák. Ezt a hatást amit weisz felhozott legjobban filmes gépeken, illetve full-frame, azaz filmkocka méretû digit gépeknél érzékelhetõ. Ellenben ezeket még igen durva aranyárban mérik... nem a "mi világunk" ;o)

 

A megoldás még is az ki kell kisérletezni mindenkinek azt a modell vagy tárgytávolságot aminél már fellép az a hatás amirõl a topic szól. Ha a modell belefér álló fomátumba a képbe és ugye egy kis keret is maradt, és a háttér eleme és a modell közt van kb. 2-3 méter távolság, már érzékelhetõ a hatás.

Próbálkozni kell és figyelni mi történik, a gyakorlat sokkal jobb tanácsadó mint az olvasható elmélet:)

És nagyon fontos, hogy szinte minden gép optikája másképp érzékelteti ezt a hatást.

Link to comment

Gyorsan csináltam 3 képet

 

Itt látszik, hogy a tárgy kb 10 cm-re van a géptõl, a billentyûzet pedig kevesebb mint 10.

F2.0 Az aksi éles, a billentyûzet nem egészen

 

F4.0 Az aksi éles, de nem annyira mint az elõzõ képen, a bill kicsit jobban olvasható

 

F8.0 szinte semmi sem éles, de olvasható

 

Ezzel csak azt akartam megmutatni, hogy változik az élesség és hogy szerintem nem számít a tárgy és a háttér távolsága, sokkal inkább a gép-tárgy/tárgy-háttér arány.

Link to comment

Coyote példája nagyon jó volt csak túl extrém - szerintem, mind a tárgytávolság , mind a hátteret illetõen. Gondolom nem aksit akarunk fotózni hanem inkább a kedvest, szépen. De ez a mélységélesség nagyon jól kijöhet egy bogármakrónál is :

 

http://www.fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=144560

 

Igen szépen látszik hogy az elõtér életlen, maga a "modell" tûéles, és a háttér ismét szépen elmosódik. Nagy rekeszt ( 2.8 ) választott a fotós.

 

http://www.fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=142369

 

Nagy rekesz (1.8) igy a modell tûéles, de a tükörképe - ami már a háttér képsíkjában van, már nem éles

 

http://www.fotohaz.hu/fotoarena/showphoto....=500&page=1

 

Ez pedig már szûk rekesszel ( 8 ) készült.. az elõtér, és a háttér elemei is élesek.

 

__________________________________________________________________

 

Kis elmélet Dr. Google tanár Úr segítségével... :cool

 

 

 

1. . Fotózáskor a beállított távolság elõtti ill. mögötti pontok is élesnek látszódhatnak, ezt az élességi tartományt nevezzük mélységélességnek. A mélységélességet alapvetõen három adat határozza meg:

-Tárgytávolság. A mélységélesség határai a tárgytávolsággal rohamosan nõnek, tehát messze lévõ téma esetén a mélységélesség több tíz méter is lehet, míg egyes közeli témáknál az még a néhány centimétert sem érheti el. A mélységélesség felénk esõ szakasza mindig kisebb mint a távolabbi szakasz, ez kb. 1/3 - 2/3 arányba oszlik meg.

-Gyújtótávolság. A mélységélesség nagysága az objektív gyújtótávolságával fordítottan arányos.

-Rekeszérték. A rekesznyílás szûkítésével a mélységélesség nagymértékben növelhetõ. A rekesznyílás szûkítésével a mélységélesség hatványozottan nõ. "

 

2. "A mélységélesség három dologtól függ: az objektív gyújtótávolságától, a beállított élesség távolságától és a rekesznyílástól. A mélységélesség a gyújtótávolsággal fordított arányban, a beállított élesség távolságával pedig egyenes arányban van. A rekesznyílás szûkítésével pedig a mélységélesség növekszik. Nagylátószögû objektívvel, szûk rekesznyílás mellett nagy mélységélesség érhetõ el. Teleobjektívvel, nyitott rekesszel a mélységélesség lecsökken, a zavaros háttér életlenné válik, így a téma kiemelhetõ a háttérbõl."

 

Ismét hozzátenném hogy ez a bizonyos éles tartomány a mélységélesség nagyon függ a leképzetett kép érzékelõméretétõl. Egy filmkockánál vagy azzal megegyezõ méretû érzékelõvel bíró gépen (pl. Canon 5D )kiválóan és pontosan így keletkezik a mélységélesség, de már egy átlagos DSLR gépen (Canon 300d-350d-400d) már nem annyira határozottan de még így érzékelhetõ, mig egy "kattintok és futok tovább" gépen (A800) már csak nyomokban vehetõ mindez észre...

 

Remélem segíthettem! !kocc

Link to comment

Na kérem. vaku manuálisan 1/4 (Kulcsszám: 30) F8 ISO64

Mi köze az egészhez és mi ez az ökör beállítás? Mivel nem volt idõm szórakozni a beállítással az automata pedig állandóan elkeféli ilyen "távolságból" (kb. 15 cm), nem volt választásom... :cool Örültem, hogy egyáltanán hajlandó volt félrehúzni...

EV.jpg

Link to comment

Na kérem. vaku manuálisan 1/4 (Kulcsszám: 30) F8 ISO64

Mi köze az egészhez és mi ez az ökör beállítás? Mivel nem volt idõm szórakozni a beállítással az automata pedig állandóan elkeféli ilyen "távolságból" (kb. 15 cm), nem volt választásom... :cool Örültem, hogy egyáltanán hajlandó volt félrehúzni...

 

Végül is igazad van.... ökörség is, szórakozásnak se jó, örülnöd kell mert nem volt idõd pepecselni. és a 15 centi is tizenötcenti.

De ha már ilyen fotóról van szó, ha hátrébb mész és úgy fotózod, szebben világít a vaku. De én nem értek hozzá, és nem szólok bele hogy Te mit hogy fotózol le. Maradok a saját kis tudásomnál és ökör beállításaimnál. További szépet és jót.

 

Végül is úgy tudom Weisz azért találta ki ezt a topiccsoportot, hogy próbáljunk egymásnak segíteni, meg tanuljunk is valamit. Szóval akkor most OFFoltam egy kicsit a témát.

 

 

!dam !mad !kocc

Link to comment

Én igazából nem értem, hogy mi a gond.

Az ökör beállítást az sötét helyen miért iso64 (itt a legkevésbé zajos) miért F8 (mert itt a legnagyobb a mélységélesség) A vaku meg azért ilyen erõsre van állítva, hogy ellensúlyozza a többit. É miért 15 cm? Azért mert ha zoomolok megváloznak az arányok, és ezért :cool

EV.jpg

Link to comment

Regisztrálj, vagy lépj be a hozzászóláshoz

Regisztrált felhasználónak kell lenned, hogy hozzá tudj szólni!

Regisztrálj

Regisztrálj közénk! Ne ijedj meg, könnyű!

Regisztrálj egy új felhasználói fiókot

Lépj be

Már van hozzáférésed a fórumhoz? Itt léphetsz be.

Lépj be most
×
×
  • Új létrehozás...