Ugrás a tartalomra

Mélységélesség

weisz

Recommended Posts

Hogyan állítsuk be a gépet, ha azt szeretnénk elérni, hogy a modell vagy a lefotózni kivánt tárgy éles, a háttér homályos legyen?

...ez egy érdekes téma... nos ...

ha ki akarunk emelni egy témát, tárgyat vagy modellt a háttértõl akkor a lehetõ legnagyobb méretû rekesznyílást kell kiválasztani. Ez paradox módon a rekeszválasztáskor a legkisebb értéket jelöli. tehát 2.8 rekesznél kisebb lesz a mélységélesség, tehát a háttér életlenebbnek tûnik, mint mondjuk 16-os értéknél. De a helyzet sajnos nem ilyen egyszerû. Ha a modell mögött egy téglafal van fél méterre, abból sokkal több fog élesen látszódni mintha a modell egy 3-4 méterre levõ fal elött áll. És hogy a helyzet ne legyen olyan egyszerû, ez függ attól is hogy gépünk mekkora érzékelõvel rendelkezik.

A kompakt gépek nagy része úgynevezett 2/3 méretû ccd-vel rendelkezik, és ilyen gépeknél ez az éles-életlen rész sokkal kevésbé érezhetõ, mint ha pl APS-C méretû a CCD. Ilyen mérettel rendelkeznek a mai tükörreflexes kamerák, illetve a jobb minõségû kompakt és un. bridge kamerák. Ezt a hatást amit weisz felhozott legjobban filmes gépeken, illetve full-frame, azaz filmkocka méretû digit gépeknél érzékelhetõ. Ellenben ezeket még igen durva aranyárban mérik... nem a "mi világunk" ;o)

A megoldás még is az ki kell kisérletezni mindenkinek azt a modell vagy tárgytávolságot aminél már fellép az a hatás amirõl a topic szól. Ha a modell belefér álló fomátumba a képbe és ugye egy kis keret is maradt, és a háttér eleme és a modell közt van kb. 2-3 méter távolság, már érzékelhetõ a hatás.

Próbálkozni kell és figyelni mi történik, a gyakorlat sokkal jobb tanácsadó mint az olvasható elmélet:)

És nagyon fontos, hogy szinte minden gép optikája másképp érzékelteti ezt a hatást.

Gyorsan csináltam 3 képet

Itt látszik, hogy a tárgy kb 10 cm-re van a géptõl, a billentyûzet pedig kevesebb mint 10.

F2.0 Az aksi éles, a billentyûzet nem egészen

F4.0 Az aksi éles, de nem annyira mint az elõzõ képen, a bill kicsit jobban olvasható

F8.0 szinte semmi sem éles, de olvasható

Ezzel csak azt akartam megmutatni, hogy változik az élesség és hogy szerintem nem számít a tárgy és a háttér távolsága, sokkal inkább a gép-tárgy/tárgy-háttér arány.

Coyote példája nagyon jó volt csak túl extrém - szerintem, mind a tárgytávolság , mind a hátteret illetõen. Gondolom nem aksit akarunk fotózni hanem inkább a kedvest, szépen. De ez a mélységélesség nagyon jól kijöhet egy bogármakrónál is :

http://www.fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=144560

Igen szépen látszik hogy az elõtér életlen, maga a "modell" tûéles, és a háttér ismét szépen elmosódik. Nagy rekeszt ( 2.8 ) választott a fotós.

http://www.fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=142369

Nagy rekesz (1.8) igy a modell tûéles, de a tükörképe - ami már a háttér képsíkjában van, már nem éles

http://www.fotohaz.hu/fotoarena/showphoto....=500&page=1

Ez pedig már szûk rekesszel ( 8 ) készült.. az elõtér, és a háttér elemei is élesek.

Kis elmélet Dr. Google tanár Úr segítségével... :cool

1. . Fotózáskor a beállított távolság elõtti ill. mögötti pontok is élesnek látszódhatnak, ezt az élességi tartományt nevezzük mélységélességnek. A mélységélességet alapvetõen három adat határozza meg:

-Tárgytávolság. A mélységélesség határai a tárgytávolsággal rohamosan nõnek, tehát messze lévõ téma esetén a mélységélesség több tíz méter is lehet, míg egyes közeli témáknál az még a néhány centimétert sem érheti el. A mélységélesség felénk esõ szakasza mindig kisebb mint a távolabbi szakasz, ez kb. 1/3 - 2/3 arányba oszlik meg.

-Gyújtótávolság. A mélységélesség nagysága az objektív gyújtótávolságával fordítottan arányos.

-Rekeszérték. A rekesznyílás szûkítésével a mélységélesség nagymértékben növelhetõ. A rekesznyílás szûkítésével a mélységélesség hatványozottan nõ. "

2. "A mélységélesség három dologtól függ: az objektív gyújtótávolságától, a beállított élesség távolságától és a rekesznyílástól. A mélységélesség a gyújtótávolsággal fordított arányban, a beállított élesség távolságával pedig egyenes arányban van. A rekesznyílás szûkítésével pedig a mélységélesség növekszik. Nagylátószögû objektívvel, szûk rekesznyílás mellett nagy mélységélesség érhetõ el. Teleobjektívvel, nyitott rekesszel a mélységélesség lecsökken, a zavaros háttér életlenné válik, így a téma kiemelhetõ a háttérbõl."

Ismét hozzátenném hogy ez a bizonyos éles tartomány a mélységélesség nagyon függ a leképzetett kép érzékelõméretétõl. Egy filmkockánál vagy azzal megegyezõ méretû érzékelõvel bíró gépen (pl. Canon 5D )kiválóan és pontosan így keletkezik a mélységélesség, de már egy átlagos DSLR gépen (Canon 300d-350d-400d) már nem annyira határozottan de még így érzékelhetõ, mig egy "kattintok és futok tovább" gépen (A800) már csak nyomokban vehetõ mindez észre...

Remélem segíthettem! !kocc

Na kérem. vaku manuálisan 1/4 (Kulcsszám: 30) F8 ISO64

Mi köze az egészhez és mi ez az ökör beállítás? Mivel nem volt idõm szórakozni a beállítással az automata pedig állandóan elkeféli ilyen "távolságból" (kb. 15 cm), nem volt választásom... :cool Örültem, hogy egyáltanán hajlandó volt félrehúzni...

EV.jpg

Na kérem. vaku manuálisan 1/4 (Kulcsszám: 30) F8 ISO64

Mi köze az egészhez és mi ez az ökör beállítás? Mivel nem volt idõm szórakozni a beállítással az automata pedig állandóan elkeféli ilyen "távolságból" (kb. 15 cm), nem volt választásom... :cool Örültem, hogy egyáltanán hajlandó volt félrehúzni...

Végül is igazad van.... ökörség is, szórakozásnak se jó, örülnöd kell mert nem volt idõd pepecselni. és a 15 centi is tizenötcenti.

De ha már ilyen fotóról van szó, ha hátrébb mész és úgy fotózod, szebben világít a vaku. De én nem értek hozzá, és nem szólok bele hogy Te mit hogy fotózol le. Maradok a saját kis tudásomnál és ökör beállításaimnál. További szépet és jót.

Végül is úgy tudom Weisz azért találta ki ezt a topiccsoportot, hogy próbáljunk egymásnak segíteni, meg tanuljunk is valamit. Szóval akkor most OFFoltam egy kicsit a témát.

!dam !mad !kocc

Én igazából nem értem, hogy mi a gond.

Az ökör beállítást az sötét helyen miért iso64 (itt a legkevésbé zajos) miért F8 (mert itt a legnagyobb a mélységélesség) A vaku meg azért ilyen erõsre van állítva, hogy ellensúlyozza a többit. É miért 15 cm? Azért mert ha zoomolok megváloznak az arányok, és ezért :cool

EV.jpg

Regisztrálj, vagy lépj be a hozzászóláshoz

Regisztrált felhasználónak kell lenned, hogy hozzá tudj szólni!

Regisztrálj

Regisztrálj közénk! Ne ijedj meg, könnyű!

Regisztrálj egy új felhasználói fiókot

Lépj be

Már van hozzáférésed a fórumhoz? Itt léphetsz be.

Lépj be most
  • Új létrehozás...