Ugrás a tartalomra

Tippek, trükkök a fotózásban

weisz

Recommended Posts

Egy barátom állítása szerint, ha napos idõben felhõsre állítod a fehér egyensúlyt, akkor sokkal jobbak lesznek a kép színei.

Másik barátom állítása szerint, ha fotózásnál 5°-al megdontöd jobbra vagy balra a fényképezõ gépet, akkor a tudatalatti érdekesebbnek fogja találni a képet visszanézéskor.

Ha egy álló modellt úgy fotózunk le, hogy a gépünk minnél közelebb van a földhöz, hosszabbnak fognak tünni a lábai.

Egy barátom állítása szerint, ha napos idõben felhõsre állítod a fehér egyensúlyt, akkor sokkal jobbak lesznek a kép színei.

Másik barátom állítása szerint, ha fotózásnál 5°-al megdontöd jobbra vagy balra a fényképezõ gépet, akkor a tudatalatti érdekesebbnek fogja találni a képet visszanézéskor.

Ha egy álló modellt úgy fotózunk le, hogy a gépünk minnél közelebb van a földhöz, hosszabbnak fognak tünni a lábai.

weis-bá láttam a fotókon árnyékokat az direkt kerülnek oda? Mert nem minden megvilágitott képen áll jól, söt nem is emeli ki a mondandót, vagy a lámpa fényének látszata.(nekem elvonja a képrõl a figyelmemet,

irritál,hogy csak azt nézzem.)

Az utolsó állítással teljesen 1-értek.

weis-bá láttam a fotókon árnyékokat az direkt kerülnek oda? Mert nem minden megvilágitott képen áll jól, söt nem is emeli ki a mondandót, vagy a lámpa fényének látszata.(nekem elvonja a képrõl a figyelmemet,

irritál,hogy csak azt nézzem.)

Az utolsó állítással teljesen 1-értek.

Konkrétan melyik képen láttál árnyékokat? Vagy csak úgy álltalánosságban???

sziasztok.

arc-fotózáskor, illetve szabadban történõ fotózáskor mire kell figyelni?

anno készült pár kép, de "kiégett" (tehát fehér lett) a bõr ahol a Nap közvetlenül érte. hogy lehet visszaadni szabadban, tûzõ nap mellett a bõr normális színét?

mikor engem fotóztak - mondjuk alapból nem vagyok egy épületes látvány :D - akkor is ugyanez volt a helyzet: kiégett részek, illetve a valósnál is rosszabb ábrázat, holott még a legrosszabb alapanyagból is lehet címlapsztárt csinálni beállítás, megvilágítás kérdése - aztán meg retus, de retus nélkül is állítólag megvalósítható -...

tippek, ötletek? :D

köszike.

sziasztok.

arc-fotózáskor, illetve szabadban történő fotózáskor mire kell figyelni?

anno készült pár kép, de "kiégett" (tehát fehér lett) a bőr ahol a Nap közvetlenül érte. hogy lehet visszaadni szabadban, tűző nap mellett a bőr normális színét?

mikor engem fotóztak - mondjuk alapból nem vagyok egy épületes látvány :D - akkor is ugyanez volt a helyzet: kiégett részek, illetve a valósnál is rosszabb ábrázat, holott még a legrosszabb alapanyagból is lehet címlapsztárt csinálni beállítás, megvilágítás kérdése - aztán meg retus, de retus nélkül is állítólag megvalósítható -...

tippek, ötletek? :D

köszike.

erről sok ember sokféleképp vélekedhet...

de alapból tűző napon fotózni arcot jól ...képtelenség. Vagy derítőlappal több fényt a tűző napon árnyékos részre és csak az arcra mérni fényt. Másik megoldás semleges szürke szűrő az objektívre.

de a legjobb, hogy szórt fényben, nem a déli fényben fotózni. Lágy és meleg színeket ad a napkelte és napnyugta időszaka. De arra számítani kell, ha az arc jól exponált, ki vagy beégnek részletek a háttérből. De hidd el ez sokszor nem is baj, mert a portré, az arc a lényeg nem a háttér. a háttér legyen csak "pótlék".

Gondoltam megosztom veletek ezeket a képeket.Megosztásom célja: hogy lehetne jobb , ki mit csinált volna másképp? A képek eredetik épp ezért nincs megvágva csak kicsinyítettem.Építõ kritikákat várok!

Én pl. ilyen esetben spotra állítom a fénymérést és addig pásztázom az alanyt amíg nem találom jónak a fényeket. Persze sosem sikerül, de olyankor a lényegre koncentrálok... :D

Záridõ-"tanulmány"

Csobogó víz, vízesés fényképezéséhez két lehetõség.

Hosszabb záridõ alkalmazásával egybefüggõ vízfüggönyt, rövidebb záridõnél különálló vízcseppeket kapunk.

Gondoltam megosztom veletek ezeket a képeket.Megosztásom célja: hogy lehetne jobb , ki mit csinált volna másképp? A képek eredetik épp ezért nincs megvágva csak kicsinyítettem.Építõ kritikákat várok!

Két trükköt tudnék javasolni. Ha jól értem, az a gondod, hogy vagy a környezet lesz helyesen exponálva, vagy a gyertyák.

Erre a HDR kép adhat megoldást. A lényege az, hogy állványról, azonos nézõpontból készítesz 3-5 képet különbözõ expozíciós beállításokkal és a kész képeket utána összerakod egybe úgy, hogy minden képrõl a helyesen exponált részt használod fel (PS CS2-3 tudja ezt). Azt azért meg kell jegyezni, hogy ez a módszer mozdulatlan témáknál mûködik, itt a gyertyák lángja esetleg elmozdulhat az exponálások között. Jó sok PS munkával azért lehet nagyon meggyõzõ eredményt elérni.

A másik tipp (nem saját, ha jól emlékszem Fotozz-on olvastam), a gyertyák beégett lángját enyhén besárgítod (WB, PS), akkor nem lesz olyan hatása, mintha beégett volna.

Remélem tudtam segíteni...

Kérlek okosíts! Miért jó erre a semleges szürke szûrõ? (ez az ND?) Ezzel nem annyit teszel csak, hogy kevesebb fény jut a CCD-re amiért nagyobb záridõt kell alkalmaznod? Én azt hinném egyedûl zársebességet vesztesz és mást nem ad, feltéve ha pont nem az a cél, hogy nagy idõt használhass. Miért lesz más a kontraszt (dinamika?) Szóval nem értem a szürke szûrõ kontraszra tett hatását .... !hmm

Talán lecsökkenti a tûzõ nap azon hatását, ami megkeveri a fénymérést és beégett vagy alexpós képeket eredményez?

"Szürkeszûrõ: Nincsen színjellege, a különbözõ színeket azonos mértékben nyeli el. Túl erõs megvilágításnál, de esetleg tág rekesz használatánál, rekeszelés helyett lehet használni."

Kérlek okosíts! Miért jó erre a semleges szürke szûrõ? (ez az ND?) Ezzel nem annyit teszel csak, hogy kevesebb fény jut a CCD-re amiért nagyobb záridõt kell alkalmaznod? Én azt hinném egyedûl zársebességet vesztesz és mást nem ad, feltéve ha pont nem az a cél, hogy nagy idõt használhass. Miért lesz más a kontraszt (dinamika?) Szóval nem értem a szürke szûrõ kontraszra tett hatását .... !hmm

Nem tudlak okosítani, de a lényeg épp az, hogy hosszú záridõt használhass... Pl esti városképben nagyon szép elmosódott fények lesznek... kora esti városképen "eltünnek" az emberek-jármûvek így a képrõl.....

Kérem valaki magyarázza el, miért jó a fordítógyűrű, amit az objektív elejére tekerek és általa fordítva tudom felrakni az egész objektívet a vázra?

Makró közgyűrűt már használtam, használok. Ehhez képes miben más ez a macerás módszer? !hmm

Olcsóbb. (kb. 5e)

És innentől várd Torát a gyakorlati tapasztalataival.... :taps

Fordító gyûrû?

Így jutsz keleteurópai makróobjektívhez... Azt hiszem ebben minden benne van, és remélem nem írtam marhaságot se.

Mellesleg az ilyen megoldásokról, mint közgyûrû, elõtétlencse, vagy fordító az a véleményem hogy olyan mint a 70-es 80-as évek autósboltja: Attól hogy ráakasztott az ember egy spoilert a Ladára, vagy kifordított alufelnivel járt, vagy ültetett autóval az még attól Lada maradt, csak a szomszéd esegleg azt hitte hogy...

Szóval szükségmegoldás. Ha valóban makrózni akarsz, és úgy hogy annak ne csak Te élvezd az eredményét, hanem másnak is meg tudd mutatni, akkor bizony meg kell venni a makro objektívet.

Álmosan ennyi !mad

Fordító gyűrű?

Így jutsz keleteurópai makróobjektívhez... Azt hiszem ebben minden benne van, és remélem nem írtam marhaságot se.

Mellesleg az ilyen megoldásokról, mint közgyűrű, előtétlencse, vagy fordító az a véleményem hogy olyan mint a 70-es 80-as évek autósboltja: Attól hogy ráakasztott az ember egy spoilert a Ladára, vagy kifordított alufelnivel járt, vagy ültetett autóval az még attól Lada maradt, csak a szomszéd esegleg azt hitte hogy...

Szóval szükségmegoldás. Ha valóban makrózni akarsz, és úgy hogy annak ne csak Te élvezd az eredményét, hanem másnak is meg tudd mutatni, akkor bizony meg kell venni a makro objektívet.

Álmosan ennyi !mad

Nem tudom...

Sokunk nem tud külön makro obit venni. Én kipróbáltam a kitobival, hogy levettem, megfordítottam, kézzel odatartva fotóztam. Állat makró képeket lehet vele csinálni... :taps

Nem tudom...

Sokunk nem tud külön makro obit venni. Én kipróbáltam a kitobival, hogy levettem, megfordítottam, kézzel odatartva fotóztam. Állat makró képeket lehet vele csinálni... :taps

Nem a zsebedbe turkáltam azzal amit írtam... És nem azt mondtam hogy makro obit kell venni, hanem arról hogy a fordító mire való. DSLR gépnél odatartottad csak úgy az obit? Nem félsz hogy telimegy porszemekkel? :taps Bátor vagy :taps

Közgyûrût uszkve 25 éve használok. Nem igaz, hogy nem lehet így olyan makró képet készíteni, ami "másnak is megmutatható", sõt profi makró kép is készíthetõ így!

(Nyílván, ha megtehetném vennék én is egy tamron 90/2.9 1:1-es lencsét, vagy egy Nikkor 60-as makrót, de ez most nem kérdés. tehát ne ebbõl az aspektusból tárgyaljuk, hogy a közgyûrû az szegény ember makrója-e, vagy nem :taps Nem ezt kérdeztem. Én is tudom, hogy költséghatékony szükségmegoldás.)

A kérdés egyébként nem az volt, hogy makró objektívet vegyek-e, vagy továbbra is közgyûrûvel fotózzak, hanem a forddító gyûrûre vonatkozott.

Technikai kérdés volt. Mégpdig az, hogy mit csinál a megfordított objektív! Mi a kölönbség a közgyûrûvel készített kép és a fordító gyûrûvel készített kép között? Erre nem kaptam választ !hmm

Tökéletesen értem a sima közgyûrû szerepét és mûködését, de egyáltalán nem látommi a francnak jó fordítva odatennem a lencsét, mert a fordító gyûrûvel ugyi pont ezt teszem.

Fordítógyûrûvel igen jó nagyítás érhetõ el, sajnos extrém kicsi mélységélesség mellett. Továbbá a fényereje is gyenge.

Tehát!

Elvileg egy jól elkészített fordítógyûrûs kép és egy makroobis kép között minimális a különbség.

Csak nehezebb jó képet csinálni.

Regisztrálj, vagy lépj be a hozzászóláshoz

Regisztrált felhasználónak kell lenned, hogy hozzá tudj szólni!

Regisztrálj

Regisztrálj közénk! Ne ijedj meg, könnyű!

Regisztrálj egy új felhasználói fiókot

Lépj be

Már van hozzáférésed a fórumhoz? Itt léphetsz be.

Lépj be most
  • Új létrehozás...