Ugrás a tartalomra

Képarány

Coyote

Recommended Posts

Az egyik topikban egy képnél a többség jobbnak ítélte a vágott verziót, mert a vágatlanban voltak nem kívánatos "látnivalók". Viszont így elment az oldalak aránya a 3:2-tõl, ami igazán még mindíg nem az igazi, hiszen nem felel meg az aranymetszés szabályának. Azonban ez a legáltalánosabb fotóméret (15x10 cm).

Vagyis: vágni vagy kiegészíteni? (a CS5 tudja!!!)

Az egyik topikban egy képnél a többség jobbnak ítélte a vágott verziót, mert a vágatlanban voltak nem kívánatos "látnivalók". Viszont így elment az oldalak aránya a 3:2-tõl, ami igazán még mindíg nem az igazi, hiszen nem felel meg az aranymetszés szabályának. Azonban ez a legáltalánosabb fotóméret (15x10 cm).

Vagyis: vágni vagy kiegészíteni? (a CS5 tudja!!!)

Amikor megláttam azt a bizonyos képet én is inkább a kiegészítésen gondolkodtam, csak hát az sokkal komolyabb PS utó munka. Én is álltalában a vágás mellett döntök, de próbálok úgy vágni, hogy az arány ne nagyon változzon. Persze mivel csak "szemre" csinálom a vágást, így ez nem szokott pontos lenni! :):):)

7 órával ezelőtt, lego hozzászólása:

Ti hogyan csináljátok?

Nos igazi fotós 4:3-ba lő! A klasszikus képkeretek, na meg az analóg világ...

Én béna pancser vagyok, ezért 16:9-ben  :) Erre egy nagy okom van: én már nem képkereteztetek, és telefonon, tabon, PC-n vagy a szintén 16:9-es TV-n nézem vissza a családi nyaralást (is) :kocc és ez a méretarány tölti ki a képet. Persze vannak itt képeink amik a 13,54 x 9.79-es arányt kapták, mert elbaftuk a kompozíciót, de mint mondtam pancser vagyok /z

• Vicces 1
10 órával ezelőtt, lego hozzászólása:

Ti hogyan csináljátok?

Nem foglalkozom ilyen fajta úri huncutságokkal. Lényeg hogy a modell szép legyen, kitöltse a képet. No meg az, hogy ne látszódjon a képen az ideiglenes stúdió körüli csatatér. Kevés helyünk van fotózásra, ha akarnám sem lenne lehetőség variálni a képarányokkal.

10 órával ezelőtt, lego hozzászólása:

Sziasztok.

..ez a téma továbbra is foglalkoztat, így előhozom ismét.

Ki hogyan vágja meg a képeit? (kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre is)

Én most már egyre inkább tartom magam az eredeti arányhoz, nem szeretek ettől eltérni..persze ha a téma megkívánja, azért szoktam variálni, de akkor is maradok a klasszikus képarányoknál. Tájképnél előfordul, hogy 16:9-be vágom, illetve előfordul, hogy 4:3-ba vagy 8,5:11-be, de akkor is maradok a LIghtroomban megadott "klasszikus" értékeknél.

Ti hogyan csináljátok?

Én konkrétan addig vágom ameddig úgy nem látom hogy tetszik a kép.Azt se tudom mik ezek a számok amiket írkáltál fent/z

• Köszi 1
  • Vicces 1

Regisztrálj, vagy lépj be a hozzászóláshoz

Regisztrált felhasználónak kell lenned, hogy hozzá tudj szólni!

Regisztrálj

Regisztrálj közénk! Ne ijedj meg, könnyű!

Regisztrálj egy új felhasználói fiókot

Lépj be

Már van hozzáférésed a fórumhoz? Itt léphetsz be.

Lépj be most
  • Új létrehozás...