Ugrás a tartalomra

HDRI (High Dynamic Range Image) képek készítése


cavalieros

Recommended Posts

HDR kezdőknek a CS5 ben , érdemes végignézni, és meghallgatni !!!!

 

 

Szuper!

 

Én eddig csak a telefonommal csináltam HDR képet, mert abban alapból benne van egy ilyen program ami megcsinálja a 3 képet és rögtön fel is dolgozza. De most ezt a PS dolgot kipróbálom!

Link to comment

A HDR (High Dynamic Range) technika alapja egy egyszerű matematikai művelet. A normál felbontású fotók (8 bit/channel) egyesítésével igen széles dinamika tartományú képeket hozhatunk létre. Ezen fotók expozíciója eltérő. Eredeti formátumukban (32 bit/channel) a képek feldolgozása nagyon korlátozott és mentésük sem történhet meg hagyományos képformátumokban. A kész kiterjesztett dinamika tartományú képeket át tudjuk alakítani olyan formátumba. hogy a látvány tömörítve, de megmaradjon.

 

Az ilyen fotók elkészítéséhez 3-5 expozícióra van szükségünk. Ebből adódik, hogy nem mindgi tudjuk alkalmazni ezt a technikát, mivel szeles időben például egy tájképen elmosódhatnak a részletek. Ez persze gyakran érdekes hatást eredményez, ami nem feltétlenül rossz!

 

HDR képek készítése több módon történhet. A legfontosabb, hogy a képet, vagy képeket állványról készítsük. Ez persze általában is igaz a képek készítésénél, de itt különösen fontos a használata.

Az egyik technika, hogy egy RAW képet készítünk, majd ezt egy arra alkalmas programmal addig alakítjuk, amíg a megfelelő hatást el nem érjük. A következő bejegyzésemben egy ilyen programot fogok bemutatni.

A RAW jelentése nyers, vagyis nem egy konkrét file formátum, mint például a JPEG, hanem a kép rögzítésének módját jelenti. Amikor egy RAW képet készítünk, akkor egy olyan nagy méretű képet kapunk, ami tartalmazz az összes információt, ami az objektíven át érkezett.

A másik technika, hogy készítünk 3 vagy 5 expozíciót, különböző fényértékekkel. Már akár 3 expo-val is szép eredményeket érhetünk el. A lényeg, hogy kell 1 alap kép, 1 alul-, és egy felülexpontált kép a témáról. Ha lehetőség van rá, akkor +-2 Fé-t válasszunk a kép elkészítésekor. Ha megvan a 3 kép, akkor megint csak utómunkára lesz szükségünk, amit egy elkövetkezendő bejegyzésben fogok részletezni. A 3 kép ilyenkor "csúnyának" látszik, hiszen van egy sötét, egy nagyon világos és egy nem tökéletes képünk. Ez a lényeg, hiszen a 3 képe együtt tartalmazza az összes információt, amiből megszülethet a végső, tökéletes, szép kép.

q.jpg

  • Tetszik 1
Link to comment

...próbálgatom az új gép lehetőségeit...

Tud olyat, hogy +-3 Ev -vel lő egy 3-as jpg sorozatot, majd a 3 képet automatikusan összerakja egy "HDR" képpé. Én kézből lőttem, de állványról biztosan jobb lenne az illesztés.

Első nekifutásra ezt sikerült:

 

Sajnos az enyém még nem tudja összerakni. Megtudom én is fotózni, de utána gépen kellene összerakni, amihez sosem volt türelmem. Kéne hozzá olyan progi amit egyszerű használni. Így aztán ha ilyet akarok fotózni nagy ritkán, akkor azt a telefonommal csinálom. Az összerakja!

Link to comment

Regisztrálj, vagy lépj be a hozzászóláshoz

Regisztrált felhasználónak kell lenned, hogy hozzá tudj szólni!

Regisztrálj

Regisztrálj közénk! Ne ijedj meg, könnyű!

Regisztrálj egy új felhasználói fiókot

Lépj be

Már van hozzáférésed a fórumhoz? Itt léphetsz be.

Lépj be most
×
×
  • Új létrehozás...