Trisztán Hozzászólás October 23, 2018 Share Hozzászólás October 23, 2018 Erről is a napokban beszélgettünk. Röviden: https://www.onlinefototanfolyam.hu/aktualis-cikkek/raw-vagy-jpg-melyik-a-jobb-valasztas-/28200/ Hosszan és sok sok példával: https://tisztaegtisztafold.hu/raw-jpg-osszehasonlitasa/ És akkor lehet szavazni ki mit szeret / használ 2 Link to comment
Coyote Hozzászólás October 23, 2018 Share Hozzászólás October 23, 2018 "Ha a JPG formátum mellett döntünk, akkor egy sor feladatot a fényképezőgépre hárítunk/bízunk. Vagyis, amikor elkészítjük a fotót (exponálunk), a fényképezőgép elönti helyettünk, hogy milyen fehéregyensúlyt, érzékenységet, záridőt, rekeszt, élesítést, kontrasztot, színtelítettséget, képstílust, stb. alkalmazzon a fotó mentésekor." Ez egy oltári nagy baromság. Ha JPG-be mentek, a RAW-ból az általam megadott tömörítési arány szerint készül egy jóval kisebb méretű, kevesebb információt tartalmazó kép. A fehéregyensúlyt, érzékenységet, záridőt, rekeszt NEM tudja elállítani a gép, kivéve ha automata módban van. Azért lesz más a kép, mert a masina csinál rá egy kis utómunkát, pl.: élesítést, kontrasztot, színtelítettséget, képstílust, stb. 1 1 Link to comment
Trisztán Hozzászólás October 23, 2018 Author Share Hozzászólás October 23, 2018 3 percekkel ezelőtt, Coyote hozzászólása: "Ha a JPG formátum mellett döntünk, akkor egy sor feladatot a fényképezőgépre hárítunk/bízunk. Vagyis, amikor elkészítjük a fotót (exponálunk), a fényképezőgép elönti helyettünk, hogy milyen fehéregyensúlyt, érzékenységet, záridőt, rekeszt, élesítést, kontrasztot, színtelítettséget, képstílust, stb. alkalmazzon a fotó mentésekor." Ez egy oltári nagy baromság. Ha JPG-be mentek, a RAW-ból az általam megadott tömörítési arány szerint készül egy jóval kisebb méretű, kevesebb információt tartalmazó kép. A fehéregyensúlyt, érzékenységet, záridőt, rekeszt NEM tudja elállítani a gép, kivéve ha automata módban van. Azért lesz más a kép, mert a masina csinál rá egy kis utómunkát, pl.: élesítést, kontrasztot, színtelítettséget, képstílust, stb. Teljesen igaz, ezt először észre sem vettem! De valóban Link to comment
miszcsi Hozzászólás October 23, 2018 Share Hozzászólás October 23, 2018 En egy ideig JPG-be fotoztam majd atvaltottam RAW-ra mert ugy tunt hogy jobb minosegu a kep mint JPG-ben, elesebb es reszletgazdagabb es azota kizarolag csak RAW. Amikor neha JPG-re van szuksegem megosztashoz, par kattintassal megvan amennyiben 1-2 darabrol van szo, nagyobb mennyisegre meg ott a batch processing. 2 Link to comment
Valetomi Hozzászólás October 23, 2018 Share Hozzászólás October 23, 2018 5 órával ezelőtt, lego hozzászólása: Ez nagyon hasznos írás! Főleg a második, a részletes! Mindenkinek nagyon ajánlom elolvasásra! Én általában RAW+JPG formátumban fotózok, és mindenkit arra bíztatok, hogy ezt tegye! Ha gyorsan kell a képet megosztani, és nincs idő szerkesztgetni, akkor ott a JPG, viszont megvan a minden (és még annál több ) információt hordozó RAW is...én amúgy szeretek utólag "elmolyolni" a képekkel, mert azt vallom, hogy egy kép nem a gép elkattintásakor, hanem az utómunka elvégzésével, van "készen" Szerintem is rém egyszerű , ha a kapacitás megengedi , és van kellő tudás a "PS" használatához , akkor nem kérdés hogy mindkét formátumra érdemes ráállítani . A JPG a gyors és egyszerűbb megoldásokhoz , a RAW pedig a "turbózáshoz" :)) Viszont automata üzemmódban használt gépnél valóban nem sok értelme van . 1 1 Link to comment
Trisztán Hozzászólás October 23, 2018 Author Share Hozzászólás October 23, 2018 52 percekkel ezelőtt, Valetomi hozzászólása: Szerintem is rém egyszerű , ha a kapacitás megengedi , és van kellő tudás a "PS" használatához , akkor nem kérdés hogy mindkét formátumra érdemes ráállítani . A JPG a gyors és egyszerűbb megoldásokhoz , a RAW pedig a "turbózáshoz" :)) Viszont automata üzemmódban használt gépnél valóban nem sok értelme van . Na igen, csak egy valamit ne felejtsünk el: a PS / GIMP fotószerkesztő programok a JPG színmélységű képek szerkesztésére lettek kitalálva. Ha egy RAW képet direkt oda importálunk, akkor elveszítjük az adatok nagy részét (lásd hosszabb cikk jpg és raw különbség). A helyesebb (szerintem) ha egy RAW szerkesztőben (Lightroom/Darktable/RawTherapee/CameraRaw) korrekciózzuk a fehéregyensúlyt, kontrasztot, stb... majd a kis finom változásokat adjuk hozzá PS-ben. 2 Link to comment
clemi Hozzászólás October 23, 2018 Share Hozzászólás October 23, 2018 1 órája, Trisztán hozzászólása: Na igen, csak egy valamit ne felejtsünk el: a PS / GIMP fotószerkesztő programok a JPG színmélységű képek szerkesztésére lettek kitalálva. Ha egy RAW képet direkt oda importálunk, akkor elveszítjük az adatok nagy részét (lásd hosszabb cikk jpg és raw különbség). A helyesebb (szerintem) ha egy RAW szerkesztőben (Lightroom/Darktable/RawTherapee/CameraRaw) korrekciózzuk a fehéregyensúlyt, kontrasztot, stb... majd a kis finom változásokat adjuk hozzá PS-ben. Itt egy kicsit kijavítalak A RAW fájlokat a PS-be nem tudod beküldeni csak a saját RAW feldolgozóján keresztül, ami a Camera RAW. 1 1 Link to comment
Trisztán Hozzászólás October 24, 2018 Author Share Hozzászólás October 24, 2018 7 órával ezelőtt, clemi hozzászólása: Itt egy kicsit kijavítalak A RAW fájlokat a PS-be nem tudod beküldeni csak a saját RAW feldolgozóján keresztül, ami a Camera RAW. Igazad van, én is így gondoltam, csak rosszul fogalmaztam - szóval "importálni" valami célszoftver közbeiktatásával. Link to comment
Recommended Posts
Regisztrálj, vagy lépj be a hozzászóláshoz
Regisztrált felhasználónak kell lenned, hogy hozzá tudj szólni!
Regisztrálj
Regisztrálj közénk! Ne ijedj meg, könnyű!
Regisztrálj egy új felhasználói fiókotLépj be
Már van hozzáférésed a fórumhoz? Itt léphetsz be.
Lépj be most